الآثار البيئية والبشرية والحيوانية لاستخدام برومات البوتاسيوم في صناعة الخبز وطرائق التحليل الكيميائي

المؤلفون

  • سالم ارحيمه ارحيمه قسم علوم البيئة، كلية العلوم، جامعة الزنتان، ليبيا.
  • سالم النقيب قسم الكيمياء، كلية العلوم، الجامعة الأسمرية الإسلامية، زليتن، ليبيا

الكلمات المفتاحية:

Bread، Potassium bromate، Toxicity، Health

الملخص

الخبز غذاء أساسي للعديد من الشعوب حول العالم، ويتم تحضيره بمزج دقيق القمح أو الشعير مع الماء وبعض الإضافات الأخرى. وتُعد برومات البوتاسيوم (KBrO₃) من أكثر المواد المضافة استخدامًا في صناعة الخبز، نظرًا لقدرتها على تحسين الجودة بطريقة فعّالة من حيث التكلفة وجعل الخبز مرغوبًا أكثر للاستهلاك. ومع ذلك، تُعد برومات البوتاسيوم مادة سامة للإنسان والحيوان نظرًا لتأثيرها الضار على عدد من أعضاء الجسم مثل الكبد والعظام والدم والكلى، ولهذا تُصنف كمادة مسرطنة، وتم حظر استخدامها في صناعة الخبز في معظم دول العالم. وعلى الرغم من ذلك، لا تزال هذه المادة تُستخدم كمحسن للخبز في بعض البلدان. وقد اقترحت العديد من الدراسات استخدام مواد مؤكسدة بديلة لا تشكل ضررًا على صحة المستهلك. كما تم تطوير وتطبيق تقنيات متعددة لتحليل بقايا برومات البوتاسيوم في منتجات المخابز. وتستعرض هذه الورقة البحثية استخدام برومات البوتاسيوم كمادة مضافة إلى الدقيق، وتأثيرها على صحة الإنسان والحيوان والبيئة، إلى جانب الطرق الكيميائية المستخدمة في الكشف عن بقاياها في صناعة الخبز.

التنزيلات

تنزيل البيانات ليس متاحًا بعد.

المراجع

Pot, G.K., Prynne, C.J., Almoosawi, S., Kuh, D. and Stephen, A.M., 2015. Trends in food consumption over 30 years: evidence from a British birth cohort. European journal of clinical nutrition, 69(7), pp.817-823.

Ugwuona, F.U., Asogwa, I.S., Obeta, N.A. and Okeke, F.N., 2022. Label information, nutritional composition and screening for bromate in breads sold in Umuahia, Abia State, Nigeria. Agro-Science, 21(1), pp.27-33.

Hag E., M.S., 2017. Instrumental Measurement of Potassium Bromate Residue in Bread and Flour Samples in Khartoum State (PhD thesis, Sudan University of Science and Technology).

Mahmud, S.S., Moni, M., Imran, A.B. and Foyez, T., 2021. Analysis of the suspected cancer‐causing potassium bromate additive in bread samples available on the market in and around Dhaka City in Bangladesh. Food Science and Nutrition, 9(7), pp.3752-3757.

Zain, M.Z.M., Shori, A.B. and Baba, A.S., 2022. Potential functional food ingredients in bread and their health benefits. Biointerface Res. Appl. Chem, 12(5), pp.6533-6542.

Rana, R., Mehtani, P. and Sharma, C., 2020. Analysis of potassium bromate in bread samples of Jaipur City, India. Annals Food Science and Technology, Mansarovar, 21, pp.109-116.

Shanmugavel, V., Santhi, K.K., Kurup, A.H., Kalakandan, S., Anandharaj, A. and Rawson, A., 2020. Potassium bromate: Effects on bread components, health, environment and method of analysis: A review. Food chemistry, 311, p.125964.

Ncheuveu, N.T., Fon, T.P. and Navti, L.K., 2022. Health Risk Assessment and Symptoms of Potassium Bromate Toxicity Amongst Bakers in Bamenda, North West Region of Cameroon. North West Region of Cameroon.

Magomya, A.M., Yebpella, G.G., Okpaegbe, U.C. and Nwunuji, P.C., 2020. Analysis of Potassium Bromate in Bread and Flour Samples Sold in Jalingo Metropolis, Northern Nigeria. Journal of Environmental Science, Toxicology and Food Techno. 14, (2), PP 01-05.

Oloyede, O.B. and Sunmonu, T.O., 2009. Potassium bromate content of selected bread samples in Ilorin, Central Nigeria and its effect on some enzymes of rat liver and kidney. Food and Chemical Toxicology, 47(8), pp.2067-2070.

Abu-Obaid, A., AbuHasan, S. and Shraydeh, B., 2016. Determination and degradation of potassium bromate content in dough and bread samples due to the presence of metals. American Journal of Analytical Chemistry, 7(6), pp.487-493.

Ati-Hellal, E., Doggui, R., Krifa, Y. and El Ati, J., 2018. Potassium bromate as a food additive: a case study of Tunisian breads. Environmental Science and Pollution Research, 25(3), pp.2702-2706.

Airaodion, A.I., Ewa, O., Ogbuagu, E.O., Ogbuagu, U., Agunbiade, A.P. and Oloruntoba, A.P., 2019. Evaluation of potassium bromate in bread in Ibadan metropolis: Fifteen years after ban in Nigeria. Asian Food Science Journal, 7(4), pp.1-7.

Ekop, A.S., Obot, I.B. and Ikpatt, E.N., 2008. Anti-nutritional factors and potassium bromate content in bread and flour samples in Uyo Metropolis, Nigeria. E-Journal of chemistry, 5(4), pp.736-741.

Alhanash, H.B., Edriss, N.A., Ksheid, S.M. and Issa, R.A.M., 2020. Residual Bromate Assessment in Bread Samples from Tajoura city bakeries, Libya. Academic Journal of Research and Scientific Publishing, 2(13).

Sadeghi, M., Tehrani, M.S. and Faraji, H., 2022. Vortex-assisted liquid-liquid microextraction for the trace determination of potassium bromate in flour food products. Food Chemistry, 378, p.132109.

Kurokawa, Y., Maekawa, A., Takahashi, M. and Hayashi, Y., 1990. Toxicity and carcinogenicity of potassium bromate--a new renal carcinogen. Environmental health perspectives, 87, pp.309-335.

Dongmei, L., Zhiwei, W., Qi, Z., Fuyi, C., Yujuan, S. and Xiaodong, L., 2015. Drinking water toxicity study of the environmental contaminant–Bromate. Regulatory Toxicology and Pharmacology, 73(3), pp.802-810.

Kowalska, J., Lis, M. and Biesaga, M., 2021. Determining Potassium Bromate in the Inhalable Aerosol Fraction in Workplace Air with ion Chromatography. Safety and Health at Work, 12(2), pp.209-216.

Chauhan, D. and Jain, P., 2016. A scientific study of genotoxic-carcinogenic impacts of Potassium Bromate as food additive on human health. International Research Journal of Engineering and Technology, 3(6), pp.1136-1139.

Starek, A. and Starek-Świechowicz, B., 2016. Toxicological properties of potassium bromate. Journal of Pharmacological Reports, 1(3).

Kurokawa, Y., Takayama, S., Konishi, Y., Hiasa, Y., Asahina, S., Takahashi, M., Maekawa, A. and Hayashi, Y., 1986. Long-term in vivo carcinogenicity tests of potassium bromate, sodium hypochlorite, and sodium chlorite conducted in Japan. Environmental health perspectives, 69, pp.221-235.

Gibreel, H.M., 2008. Toxicity of potassium bromate to Nubian goat kids. PhD. T hesis, Faculty of Veterinary Medicine, University of Khartoum.

Nwonuma, C.O., Osemwegie, O.O., Alejolowo, O.O., Irokanulo, E.O., Olaniran, A.F., Fadugba, D.O., Opaleke, D.O. and Ojo, O.A., 2021. Antioxidant and the ameliorating effect of Allium cepa (Onion) fortified feed against potassium bromate induced oxidative damage in Wistar rats. Toxicology Reports, 8, pp.759-766.

Garrett, B.C., 2004. Ions at the air/water interface. Science, 303(5661), pp.1146-1147.

Butler, R., Ehrenberg, S., Godley, A.R., Lake, R., Lytton, L. and Cartmell, E., 2004. Reduction of Bromate Source Contamination. Conf. on Developments in Water Treatment and Supply, 5-6 July 2004, pp 19. Organized by School of Water Sceinces, Cranfield University, York. UK.

Butler, R.A.Y., Godley, A., Lytton, L. and Cartmell, E., 2005. Bromate environmental contamination: review of impact and possible treatment. Critical reviews in environmental science and technology, 35(3), pp.193-217.

Flury, M. and Papritz, A., 1993. Bromide in the natural environment: occurrence and toxicity. Journal of Environmental Quality, 22(4), pp.747-758.

Alli, L.A., Nwegbu, M.M., Inyang, B.I., Nwachukwu, K.C., Ogedengbe, J.O., Onaadepo, O., Jamda, M.A., Akintan, G.A., Ibrahim, S.O. and Onifade, E.A., 2013. Determination of potassium bromate content in selected bread samples in Gwagwalada, Abuja-Nigeria. International Journal of Health and Nutrition, 4(1), pp.15-20.

Preeti, P. and Leelavathi, K., 2003. Bromate replacers in bread. Indian food industry, 22(6), pp.51-56.

Kujore, A. and Serret, J.M., 2010. The analysis of potassium bromate in bakery products. Food Eng. and Ingredients, Lab. International, pp.22-24.

Warner, C.R., Daniels, D.H., Joe Jr, F.L. and Diachenko, G.W., 1996. Measurement of bromate in bottled water by high‐performance liquid chromatography with post‐column flow reactor detection. Food Additives and Contaminants, 13(6), pp.633-638.

Yan, Z., Zhang, Z., Yu, Y., Liu, Z. and Chen, J., 2016. Chemiluminescence determination of potassium bromate in flour based on flow injection analysis. Food chemistry, 190, pp.20-24.

Okolie, N.P. and Osarenren, E.J., 2003. Toxic bromate residues in nigerian bread. Bulletin of environmental contamination and toxicology, 70(3), pp.443-446.

Ogah, E., Dodo, J.D., Awode, A.U., Egah, G.O., Ezeme, E.C. and Ebereonwu, P.U., 2021. Determination Of Potassium Bromate Concentration in Some Bread Samples in Jos Metropolis. FUW Trends in Science and technology Journal, 6(2), pp. 639-642.

Hama, A.A., Weli, S.M., Salih, S.M., Feaq, A.B. and Ali, F.M., 2022. Determination of Potassium Bromate in Bread Brands in Sulaimani City,

Kurdistan-Iraq. UHD Journal of Science and Technology, 6(1), pp.76-79.

التنزيلات

منشور

2024-03-31

كيفية الاقتباس

ارحيمه س. ا., & النقيب س. (2024). الآثار البيئية والبشرية والحيوانية لاستخدام برومات البوتاسيوم في صناعة الخبز وطرائق التحليل الكيميائي. مؤتمر العلوم الأساسية وتطبيقاتها , 37(خاص 1 مجلة العلوم الأساسية), 1-14. https://conf.asmarya.edu.ly/index.php/cfs/article/view/875